Data exports op wekelijkse basis

Deze website is gebaseerd op datasets die worden geïndexeerd. De meeste files worden geproduceerd als MARC data.

Alle hierboven opgesomde datasets zijn beschikbaar met de Open Data Commons Open Database Licentie. Het staat je vrij de data te kopieren en distribueren, om afgeleide producten van deze data te maken, en om de data aan te passen en transformeren. Wij vragen wel dat je altijd verwijst naar de brondatabank, je afgeleide producten ook onder ODbL vrijgeeft en geen enkel technologie gebruikt om deze datasets weer gesloten te maken (zoals bijv DRM).

Meer open data

Bibliotheekadressen en openingsuren zijn ook beschikbaar als open data, met dezelfde Open Data Commons Open Database Licentie.

  • lijst met alle bibliotheken in JSON of ATOM
  • details voor één bibliotheek, bv. "BIB" in JSON of ATOM
  • openingsuren voor één bibliotheek, bv. "BIB" in JSON

Op deze website is ook data vervat uit de Academische Bibliografie en Institutioneel Repository van de UGent. Deze data zijn evenzeer vrij beschikbaar volgens de Open Data Commons Open Database Licentie. De biblio-dataset wordt geproduceerd in een extended MODS formaat. Consulteer de uitgebreide documentatie voor alle details over het formaat en de beschikbare API's.

Persistente identifiers en open interfaces (API)

Op elke detail pagina voor een item uit onze collecties vind je een rubriek "voor ontwikkelaars", waar alle details opgesomd worden over de beschikbare API's en formaten voor de metadata van dat item. Er is ook een duidelijke link naar de permanente identifier voor het item. Universiteitsbibliotheek Gent heeft de nodige maatregelen getroffen om de duurzaamheid van deze identifier te garanderen.

International Image Interoperability Framework

IIIF is een internationale standaard om hoge resolutie beelden te delen. Dankzij IIIF kan u vanuit een online applicatie rechtstreeks de originele beelden van onze collectie opvragen en gebruiken, bijv. voor bekijken, annoteren, vergelijken...

Op deze website ondersteunen we versie 2 van de IIIF interfaces.

OpenSearch

OpenSearch is een verzameling eenvoudige tools om zoekresultaten te delen. Dankzij OpenSearch kan u rechtstreeks in onze catalogus zoeken vanuit de zoekbox van de browser. Elke zoekvraag is bovendien meteen ook als een RSS feed beschikbaar.

Op deze website ondersteunen we versie 1.1 van de OpenSearch interface. Het service description document is https://lib.ugent.be/en/catalog/opensearch.xml

OAI

OAI-PMH is een protocol om metadata uit het ene digitale archief over te nemen in een ander. Er is zowel een complete zoek als een meer gerichte zoek in deelcollecties van de Universiteitsbibliotheek Gent mogelijk. Overkoepelende portalen zoals Europeana of Unicat zijn helemaal gebaseerd op OAI.

Op deze website ondersteunen we versie 2 van de OAI-PMH interface. De baseURL is https://lib.ugent.be/OAI