Externe toegang & VPN

Om de verschillende intellectuele eigendommen te beschermen, zijn de meeste elektronische bronnen (databanken en tijdschriften) alleen toegankelijk vanop het UGent computernetwerk.

Toegang van buitenaf (thuis, op andere computers, onderweg...) is gemakkelijk via Athena.

Als u op Athena inlogt en een van de ingebouwde internet browsers gebruikt, dan hebt u alle mogelijkheden zoals op kantoor of in de bibliotheek. Meer toelichting over Athena kan u vinden op de webpagina's van DICT Helpdesk.

Daarnaast kan u ook een Virtual Private Network opgezetten. VPN is een complexe beveiligingstechnologie. Geef het niet op omdat het niet meteen werkt:

  • Voor VPN is de installatie van een specifieke software op uw PC nodig. In sommige gevallen is het nodig om eerst een veiliger paswoord te kiezen. Beide voorbereidende stappen moeten gebeuren binnen het UGent computernetwerk.
  • Gekende problemen worden toegelicht op de VPN FAQ.
  • Als u een firewall of antivirus software heeft ge├»nstalleerd, dan is die niet per definitie optimaal geconfigureerd voor VPN. In dat geval krijgt u een foutmelding te zien nog vooraleer uw log-in en password konden worden geverifieerd. Zet de firewall/antivirus uit en probeer de VPN verbinding op te zetten. Vervolgens kan u de firewall/antivirus instellingen aanpassen aan de nieuwe netwerkomgeving.
  • Software die erg afhankelijk is van de internetverbinding, zoals Skype, kan een VPN verbinding be├»nvloeden of erdoor verstoord worden. Probeer eens om dit soort software uit te zetten, alvorens een VPN verbinding op te starten.